Bloedglucose meten

Glucose stroomt altijd via het bloed naar de cellen van het lichaam, waar het nodig is als energiebron. Deze glucose komt uit het voedsel of wordt gevormd tijdens periodes zonder voedsel en is afkomstig uit de lichaamseigen voorraad. Bij een gezond persoon worden verhoogde hoeveelheden glucose in het bloed onmiddellijk geregistreerd en doseert de alvleesklier precies de hoeveelheid insuline die nodig is om de normwaarde van de glucose in de cellen te bereiken.

Bij diabetici functioneert dit zelfregulerende mechanisme om verschillende redenen niet of niet adequaat;  de glucose blijft in het bloed. De hoeveelheid glucose in het bloed - dat wil zeggen, de bloedsuikerspiegel - is dus een maat voor de hoeveelheid insuline die het lichaam tekort komt voor de verwerking van glucose.

Het is duidelijk dat het meten van bloedsuiker het beste instrument is om de huidige bloedsuikerwaarde te beoordelen. Alleen op basis van de bloedsuikerspiegel kan de patiënt direct afleiden, of en hoeveel insuline hij moet injecteren.

Maar zelfs voor patiënten die geen insuline nodig hebben, is het meten van de bloedsuikerspiegel de beste manier om te begrijpen hoe voeding en beweging de glucosehuishouding kan beïnvloeden.

Kunnen wij u helpen?

Veelgestelde vragen

Meer vraag en antwoord »

Naar de klantenservice